CHECK IT OUT!

Monday, January 19, 2009

ADUAN HALAL HARAM

ADUAN 1:
SALAM,

Sila ambik perhatian dan tindakan segera. Baru-baru ini saya mendapat makluman dari email kawan saya mengenai peralatan penyediaan makanan di restoran nandos. pada gambar menu makanan tersebut terpapar berus utk memanggang ayam dengan perkataan 'pure bristle'. saya keliru. adakah pure bristle bermaksud berus bulu babi? bukan ke 'pure bristle' bermaksud bulu haiwan? kalau betul berus itu digunakan bagaimana JAKIM dapat menentukan kesucian berus tersebut utk digunakan umat islam Malaysia. Sempena Ramadhan ni elok jugak di jengok kembali restoran ini kerana saya tahu restoran ini jugak mempunyai ramai peminat dari golongan muslim. sila rujuk cerita email di bawah bagi maksud sumber aduan saya. TQ.

NI NAK BAGI TAU SIKIT PENGALAMAN SENDIRI.

FEW WEEKS AGO MENGIDAM LA NAK MKN NANDO'S. MMG DH LAMA SGT X MKN NANDO'S. SO PEGI LE KE 1U. RUPANYA SKRG DH MENU BARU. BUKAK2 MENU, MCM2 GAMBO LA TERPAMPANG. KECUR ABIH LA AYOR LIOR TEMAN MASA TU. SKALI TU ADA SATU GAMBO TU PUNYA LA BESO GAMBO BERUS YG DIGUNAKAN UTK MENYAPU MINYAK/SPICES ATAS AYAM TU. SIKIT PUNYA BESO LA TULIH "PURE BRISTLE" KAT BATANG BERUS TU. TERUS LA AKU BANGUN & BLAH.SETAHU SAYA, SEJAK DR SEKOLAH RENDAH LAGI SAYA DH DIAJAR, KALAU NAK BELI BERUS UNTUK LUKISAN, JGN BELI YG TULIS "PURE BRISTLE" - ITU BULU BABI. SO, SKALI BILA TERTENGOK DGN GAHNYA GAMBO BERUS TU KAT DLM MENU NANDO'S, KEMBANG LA TEKAK AKU........SEBAB SBLM ADA MENU BOOK BARU NI, DH BYK DH WA BEDAL AYAM TU.I REALLY WONDER, JAKIM BILA DIA BAGI TANDA HALAL TU, DIA CHECK INGREDIENTS JE KE? X TGK KE PERALATAN2 YG DIGUNAKAN?? AKU SUSPEK, JAKIM MMG X BUAT, ATAUPUN PEGAWAI YG BUAT TU X TAU PUN MAKNA PURE BRISTLE TU. KALAU NAK TGK, BERUS TU BULUNYA PANJANG & WARNA PUTIH. SO, KENGKAWAN INGAT BULU APA YG KALER PUTIH, PANJANG, BANYAK & SENANG DIDAPATI UTK BUAT BERUS? KUDA? BULU PENDEK & X SEMUA WARNA PUTIH. ARNAB PUTIH? TERLALU HALUS & X SEBYK KERBAU PENDEK.INI SEMUA TAKTIK KAPIR LA........DIA TAU BYK MUSLIM SKRG DH X PRIHATIN SGT BENDA2 CAM NI. LAGIPUN KAN DH ADA TANDA HALAL JAKIM?SO???????? SESIAPA YG CONFIDEN NGAN CITER SAYA, TOLONG DPTKAN KEPASTIAN DGN ORG2 YG BETUL2 ARIF & GET BACK TO ME IF I'M WRONG.SAYA CUMA MENYAMPAIKAN PENGALAMAN SAYA UNTUK DIKONGSI BERSAMA KAWAN2.


JAWAPAN JAKIM:
Untuk makluman, pemeriksaan akan dilakukan oleh pasukan audit JAKIM yang terdiri dari pada pegawai syariah dan pegawai teknologi makanan. Skop pemeriksaan merangkumi segala aspek termasuk ingredien, peralatan, kebersihan, pekerja dan sebagainya. Setelah melakukan pemeriksaan 'pada waktu itu', pegawai akan membuat laporan penilaian ke atas premis atau kilang tersebut, kemudian laporan tersebut akan dibentangkan dalam mesyuarat panel dan keputusan akan dibuat oleh panel samada nak memberikan sijil pengesahan atau sebaliknya. Kita memang bersedia menghadapi sebarang kemungkinan yang akan timbul termasuk penyelewengan yang akan dilakukan oleh syarikat. Sebagai contoh semasa pemeriksaan dilakukan oleh pasukan audit tiada 'peralatan haram' ditemui tetapi setelah premis atau kilang mendapat sijil pengesahan halal barulah mereka menggunakan peralatan tersebut tanpa pengetahuan pihak JAKIM.

Kita memang mengharapkan orang ramai agar menjadi mata dan telinga kepada pihak JAKIM agar maklumat dapat disalurkan segera dan tindakan akan dapat dilakukan. Sekiranya benar apa yang dinyatakan oleh saudara bahawa premis tersebut menggunakan berus babi dalam aktiviti mereka, sila membuat aduan terus dengan mengemukakan maklumat yang lengkap agar JAKIM boleh mengambil tindakan yang sewajarnya. Sekian terima kasih.


1 comment:

Unknown said...

Salam cam na nak beli berus gigi kalau semua ada ditulis bristles.... ada tak contoh berus gigi yang tiada bristles

Related Posts with Thumbnails