CHECK IT OUT!

Sunday, November 29, 2009

UPSR di sekolah ku

waaa..lama betul suda tidak masuk entri. sibuk bangat bah. inilah cikgu ni kalau hujug tahun mcm ndak cukup 2 tangan. mcm2 mo di setel sebelum tutup sekolah. Budak lagi mo diurus, ibubapa budak lagi, UPSR lagi, pentadbiran lagi..eee..mcm2..

Baru2 ni UPSR  sudah di umumkan..Bestnyer sekolah I naik peratusnya. Dulu 30% jak (bikin malu juga tapi kena muhasabah diri lah). Sekarang da naik ke 54% (harap2 tahun depan naik lagi). Saya mmg puas hati dgn kelas 6B saya sebab semua lulus BI. yahoo !! Tapi sedih jugak sbb sorg jak dpt A.

Sekonyong2 ada sorg bapa budak tu tanya I "napa anak saya dapat C untuk BI? dari tahun 1 dapat B saja dia" I pun tak sangka dia bleh tanya gitu. I jwb lah "ntahlah..adalah kali dia tersilap masa jawab tu". Belum lagi sorang mama budak (tanya I. "Frust betul anak saya tak dpt A. Dia berabis sudah tu.." I jawablah "yakah..kesian..pa bleh buat. setakat tu jak dia mampu. oklah lulus jg" I tau..bukan drg mo dgr jawapan I tu..tapi they wanted me to read between the lines "ko ni ndak pandai mengajar! anak sa hebat jadi ndak hebat trus oleh ko"  lebih kurang gitulah tu...

Tetiba sorang guru BM yg tanpa dipinta mengumumkan...2 orang pelajar kita gagal kerana BI !! Aik? Bukan pula berterima kasih kerana anak dia yg lemah basic BI tu dapat "B" di bawah asuhan I, mo blame2 lah pulak. kesian kelas sebelah bukan I ajar. Bertukar2 guru. tu yg crack sket keputusan drg tu. Not saying that kalau I ajar mesti lulus tapi at least tidaklah seperti kelas sebelah yg bertukar2 guru selalu( pindah sek ) .So fokus pun kurg. budak pun susah mo score klu teknik berubah2 n tidak selaras dgn kemampuan sebenar drg.

Tahun depan I kena ajar BI dua2 kelas. tinggal I sorg jak option BI di sek ni. Burden pun tambah heavy...huhuhu. Napalah cikgu 'tuuuuut' ni pindah. siok2 lagi dia di sek baru tu..dpt elaun 1700!! Tapi terus terang ndak siok juga mengajar kalau bukan tahun 6.  Tiada cabaran. Harap2 next year BI akan terus gemilang..Akan ku harungi segala rintangan dan cabaran dengan semangat yg gigih demi anak bangsa dan gaji ujung bulan.  hi hi hi hu hu hu....


2 comments:

Myfrin's story said...

Go teacher, go! Moga2 usaha cikgu2 semua membuahkan hasil yang lebih baik untuk tahun2 seterusnya.

windi said...

tq2x....

Related Posts with Thumbnails