CHECK IT OUT!

Saturday, February 12, 2011

Susahke ajar budak sekolah rendah?

Sejuk je mata dan hati bila pandang gambar ni kan....bolehlah dikatakan ianya menggambarkan seorang ayah yang sedang tekun membantu anak2nya menelaah pelajaran. Nak tahu the story behind the scene?Ni dia..

1) Anak perempuan saya baru saja habis merajuk sebab bapanya bukan saja mengajar  tapi tolong 'siapkan' kerja sekolahnya. "Cikgu tidak suruh ibubapa buat kerja sekolah kamilah!.kami mesti buat sendiri" katanya. Alasan si bapa: Saya tidak sabar tunggu dia siap menulis...

2) Anak lelaki saya  terjerit2 bertanya "mama....are untuk seorang ka atau lebih seorang?"  "tanyalah babah..kan dia ada depan kamu?" Kata saya yang ketika itu sedang sibuk di dapur. Dengan selamba dia berkata "babah tidak pandai.." Dan tetiba je bapanya menyampuk "Ingat babah ni bodoh sangat kah..?" Alasan si bapa: Saya ada terangkan tapi dia masih tidak paham..

Komen  si Bapa: 
Nasib baiklah dia mengajar kat sekolah menengah. Katanya, susah sangat mengajar budak sekolah rendah ni. Nak terangkan perkara tu mesti perlahan2 sampai budak faham. Lepas tu laras bahasa pun kena adjust ikut level diorang. Sudah la tu, tak reti berdikari. Kena tunggu sampai settle semuanya.
Komen Saya:
Itu baru mengajar anak sendiri. Belum lagi mengajar dalam kelas. Macam2 kerenah. Dengan mixed ability pupils, cikgu2 kena pelbagaikan teknik pengajaran. Adik lelaki saya pernah komen, "kakak ni kalau  terangkan sesuatu detail sangat"  Bukan apa, agaknya saya terpengaruh dengan kebiasaan kat kelas. 

windi's Note:
Korang semua tau tak, last2 suami saya lebih rela basuh pinggan dan  Siang udang kat dapur..Saya pulak di suruhnya duduk depan budak2 tu..

7 comments:

Myfrin's story said...

Salam, windi. Last2 u juga kena duduk depan budak2 kan. Haha..

Syukur juga la, dia tolong buat kerja dapur, hehehe........

windi said...

sanggup dia kak..dia cakap penat lagi ajar budak daripada main bola 1 jam setengah..hehe

chegu carol said...

mula2 sia start ajar primary school, bengang juga lah. like ur husband ckp, mau kena kasi turun tu laras bahasa se bawah-bawahnya. but im glad, after a while...kira buli sdh adapt. kdg2 terbawa2 lagi bercakap sama husband sendiri. hahaha

windi said...

hahaha..chegu carol..samalah kita. kadang2 family saya tidak sabar tunggu saya habis cakap. banyak btl intro.

Jojoe said...

hehehe..ok ler tu..suami serah tugas pada yang berpengalaman..hehe

windi said...

tulah...tapi kekadang kepingin jugak nak tgk husband mengajar budak2 ni..

yahaya said...

kalau pandai elok la ajar anak anak..

Related Posts with Thumbnails