CHECK IT OUT!

Monday, December 26, 2011

LAYAN FACEBOOK DITEPI KUBUR

Teringat semasa  saya bersembang dengan seorang rakan  yang baru kehilangan ibu mertua. Saya memberi ruang padanya untuk meluahkan kesedihan. That's what friends for, kan..Semasa arwah mertuanya terlantar sakit,  rakan tadi telah mencurahkan seluruh tenaganya untuk menjaga arwah. Bukan senang untuk melihat seorang menantu bertungkus lumus sebegitu rupa. Beliau melakukannya dengan rela hati kerana menganggap ibu mertuanya itu seperti ibu sendiri (yang juga telah meninggal dunia).

Apa yang mencuit perasaan saya, rakan tadi sempat menceritakan kisah anak bujangnya (lelaki) yang ditugaskan menemani beberapa orang lelaki dewasa lain untuk menjaga pusara neneknya. Menurut adat bangsa Bajau di Kota Belud ( bagi keluarga berada) kubur simati harus di jaga selama 7 hari 7 malam bagi mengelakkan kejadian curi mayat. Pencuri mayat ini mungkin diupah oleh bomoh ilmu hitam. Walaupun kes curi mayat sudah jarang berlaku namun adat ini tetap di amalkan sebagai tanda penghormatan.

Suatu waktu dahulu penjaga kubur akan menghabiskan sepanjang malam dengan bermain daun terup atau berbual dan  membaca surah2 terpilih agar tidak terlelap  walaupun sesaat. Berbalik kepada anak lelaki rakan saya tadi, dia memilih untuk melayan facebook di sisi pusara  neneknya sebagai alternatif untuk kekal berjaga sehingga siang.

Nampaknya pengaruh teknologi sudah merentas adat resam masyarakat tempatan. Hebatkan!

13 comments:

Kak Imun said...

Haha.... Yang penting kawasan perkuburan tu ada line... Meriah jg klu masing2 buka FB, jangan saja tiba2 ada benda lain muncul di skrin komputer.......:D

windi said...

haha...yakan..scary!

Alia Azmi ◕‿◕ said...

ahhh, seramnya. bole dia pi bantai layan facebook.

ya Allah.

kalau ya pun, bacaalah al-quran ke, sedekah dekat arwah tu.
haihhh //

windi said...

mungkin ada jg baca surah sket2 tp yg banyaknya FB..

fuad ansari said...

jangan tiba2 ada mayat nak 'add as a friend', sudahlah.. (",)

ashrafi said...

Transformasi. Hehe

windi said...

fuad: hahaha...apalah agaknya profile pic nya ..

rafi: adat didahulukan..komputer diutamakan..hehe

tehr said...

wah, port baru tu untuk layan fb

windi said...

hehe...tehr, mcm2 budak skrg ni.

Craziest Photo Collection said...

I can't believe is it true

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

nie kali pertama dengar ada orang yang menjaga mayat dikubur... anyway, nice info

Layarpinky said...

Hmm...manusia jadi hamba teknologi...

windi said...

CPC: yes, its true.

izni: perkara biasa di beberapa daerah di Sabah.

layar pinki: addicted.

Related Posts with Thumbnails