CHECK IT OUT!

Saturday, December 25, 2010

Pick Up Datsun Biru Bapaku..

Minggu lalu saya mengunjungi rumah makcik untuk kenduri doa selamat dan cukur rambut cucunya yang keempat. Sebenarnya rumah lama kami terletak di sebelah rumah makcik ini namun selepas kejadian kebakaran pada tahun 2004 kami berpindah ke kawasan baru. 

Mengunjungi rumah makcik ini telah mengembalikan nostalgia lama saya semasa membesar di kejiranan ini. Terbayang2 arwah pakcik berjalan2 di laman rumahnya sambil meninjau2 pohon tarap yang ditanam. Terbayang juga kami berlari2 di kawasan lapang sambil bermain teng2, badminton, bola sepak dan macam2 lagi. Pokok rambutan yang sudah tua dan tidak berbuah lagi dahulunya sangat rimbun, subur dan menjadi tumpuan kami. Namun ada yang lebih nostalgia...iaitu bangkai Pick Up Datsun Biru Bapaku..

Suatu waktu dahulu, inilah satu2nya kenderaan yang ada di kejiranan kami. Setiap kali ada kecemasan seperti bersalin, kemalangan, kurang sihat dan mencari orang hilang, pick up inilah yang menjadi tonggak utama. Kami adik beradik belajar memandu pun dengan jasa pick up ini.

Saya pernah menabrak tiang dapur rumah lalu mengkemekkan pintu kiri pick up ini......semasa saya di tingkatan 3. Nasib baik bapa tak marah. Paling2 pun merungut sahaja.

Bila musim hujan, jalan raya tersangatlah licin. Kami adik beradik sudah terlatih menolak kereta dengan kudrat yang ada. Kalau bukan menolak kereta, bapa akan mengerah kami beramai2 naik ke atas pick up dan melompat2 sekiranya tayar tersangkut di jalan licin..Alasannya, agar bunga tayar mencengkam di tanah..Make sense ke? Tapi biasanya teknik ini selalu membuahkan hasil. Asal saja tayar tersangkut, mulalah kami melompat2 ala2 chimpanze. Bila dah sukses, mulalah kami bersorak..Rasa macam hebat je..

Bila balik kampung sebelah mak atau bapa pun rasa macam hebat je..sebab masa tu jarang2 orang mampu berkereta. Walaupun kepanasan atau kehujanan di belakang truck pick up, rasa macam 'its ok maaa..'

Namun, masa berlalu...kereta Datsun ni lama kelamaan makin uzur. Banyak penyakit di sana sini.. Badan kereta pun mula bersimen..tompok2 gitu. Merekah dan berkarat tak payah cakaplah...Utara Selatan Timur dan Barat. Bila kami dah meningkat remaja, pandai pula rasa segan  nak bertenggek kat belakang pick up tu..Rasa macam tak ayu lah pulak. Kalau nak turun pekan, sanggup bersesak2 duduk kat depan di sebelah pemandu. Duduk depan ada standard sikitlah konon.

Sebenarnya ada seribu satu macam peristiwa lagi dalam keluarga kami yang melibatkan kereta ini sebagai watak utama. Kalau nak ditulis semuanya, mesti tebal dan berjilid2 macam novel Harry Potter. Hendak dijadikan cerita, Semasa kejadian kebakaran pada tahun 2004, Ada 2 biji saja harta benda kami yang terselamat iaitu Pick up Datsun ini (telah dikeluarkan dari bawah kolong beberapa hari sebelum itu) dan Jeep Suzuki bapa. Semua memori kami yang telah tersimpan bertahun2 hangus begitu sahaja.

Hanya Pick Up  Datsun inilah satu-satunya benda maujud yang masih ada sebagai lambang memori kami sewaktu kecil dahulu.

3 comments:

Myfrin's story said...

Betul tu, pickup itu adalah lambang memori yang masih teguh...:)

Jojoe said...

lamanya xnamoak windi blogging...huhu

windi said...

myfrin's : sesungguhnya...

jojoe: kurang sihat cikgu..

Related Posts with Thumbnails