CHECK IT OUT!

Thursday, October 28, 2010

Akhirnya...berjaya jua.


Setelah sebulan 'berpuasa' blog, hari ini hati saya terbuka untuk menulis entry pertama di bulan oktober. Sejak last entry saya tentang Nicol Ann David, tiba2 saya rasa tak sihat satu badan. Hinggalah hari ni barulah rasa bertenaga sikit nak memerah otak dan mengetuk laptop. Dalam tempoh sebulan macam2 perkara yang telah berlaku. Tapi untuk entry kali ni biarlah saya fokuskan pada HARI BERSEJARAH DALAM HIDUPKU..Iaitu KONVOKESYEN. 

Walaupun pengajian saya di UMS telah tamat setahun yang lalu tapi tanggal 11 Oktober 2010 maka rasmilah sudah pengiktirafan terhadap perjuangan yang penuh ranjau dan onak berduri. Masih saya ingat saat2 menghadiri kuliah di kala baru 2 minggu melahirkan anak kedua. Seharian di bawah air con cukup menyebabkan badan saya mengalami demam. Belum lagi baju yang habis basah lencun dek air susu. Basah kering, basah kering..sampai masam baunya. Tapi saya tidak menyesal kerana inilah jalan yang telah di pilih.


Tidak di lupakan anak2 yang telah banyak berkorban demi perjuangan ibubapanya. Apabila saya dan suami sama2 berkuliah (separuh masa - setiap hujung minggu), anak2 terpaksa di hantar ke sana ke mari. Kadang2 di jaga ipar duai, emak, adik beradik, saudara mara dan nursery. Sampaikan Boss nursery pernah bawa anak2 kami pulang ke rumahnya kerana pengasuh tidak sanggup lagi tunggu sampai lewat malam. Hati ini diruntun kepiluan yang bukan kepalang tapi itulah dia 'pengorbanan'. Maka SABAR adalah kata2 hikmat kami berdua.

Sebenarnya ada 1001 kisah lagi sepanjang 4 tahun saya menyambung pelajaran namun biarlah semuanya menjadi lipatan memori yang akan menjadi pengajaran sepanjang hayat saya. Bukan semuanya pahit..Ada juga yang manis..bertemu kawan2 sepengajian dari serata Sabah sangatlah mengujakan. Walaupun saya ni jenis 'reserve' macam Najib tun Razak tapi sebenarnya saya suka berkawan..Cuma dah kahwin ni kenalah berhemah sikit. Tidaklah boleh huha huha lagi macam dulu2.

Kawan2 dah pakat ramai2 nak ambil master. Insyallah kalau badan sihat dan keadaan mengizinkan..ijazah lanjutan itu akan ku genggam jua biarpun usia dah lanjut. Itulah azamku..

2 comments:

eiela said...

congratulation,,bestkan konvo,,berbaloi rasanya penat lelah. insyaallah...mudah-mudahan tercapai hasrat sambung master.

windi said...

thanks eila....

Related Posts with Thumbnails