CHECK IT OUT!

Wednesday, September 22, 2010

TIPS MENGURUSKAN HUTANG ANDA....

DAN HUTANGKU...hehe. Hari ini, dekat tempat kerja, saya terbuka sebuah sampul yang mengandungi 4 buah majalah nipis berkenaan RINGGIT. Isinya sangat menarik dan rasanya baik untuk di share kan bersama pembaca yang lain.

PERTAMA: MEMINJAM SECARA BERHEMAT : Pinjam ikut kemampuan. Contohnya kalau nak beli kereta, tengok2 dulu slip gaji tu. Kalau gaji bersih sekadar RM1500, baik beli Viva atau Kancil. Jangan tengok CCM RM400 rasa macam 'eh murahlah'. Hengat, kereta pun macam orang juga. Perlukan Kos penyelenggaraan. Tayar, Insurans, minyak dll. Kalau beli kereta besar macam Dmax atau Toyota 4x4 kos penyelenggaraanya 4x4 jugaklah..

Bagi yang teringin nak beli keta second hand dengan niat nak berjimat, baik tak payah sebab 2nd hand car biasanya menagih kos penyelenggaraan yang jauh lebih tinggi berbanding kereta baru. Lainlah kalau anda ada kepakaran bertukang ala2 mekanik.

KEDUA: MENGURUSKAN KAD KREDIT ANDA DENGAN BIJAK : Bayarlah kad kredit anda setiap bulan. Kalau tak bayar nanti kena caj kadar  faedah yang lebih tinggi. Kalau tak mampu nak bayar lum sum, bayarlah jumlah minima. Kalau bayaran minima RM293, baik bayar RM300 contohnya, agar baki hutang cepat habis. 

Kalau nak bayar barangan yang mahal (TV plasma 42' contohnya), anda boleh pilih skim bayaran mudah yang ditawarkan oleh pengeluar kad kredit.Skim itu membantu anda  membahagikan kos belian dalam satu jangka masa contohnya 6-12 bulan tanpa dikenakan kos kewangan jika anda membayar ikut jadual.

Elakkan ambil tunai dari kad kredit kecuali keadaan MENDESAK. Ingat, mendesak yang betul2 mendesak. Bukannya mendesak seperti nak pegi shopping atau nak beli telefon bimbit model terbaru. Itu kehendak namanya. Bukan keperluan mendesak.

Yang PALING penting, hadkan jumlah kad kredit yang anda miliki. Kebanyakan orang memiliki lebih dari 2 kad kredit. Saya ada seorang rakan yang memiliki 8 kad kredit dan fully used! Grand total hutangnya ialah RM30K ++. Terpaksalah dia meminjam di bank untuk melunaskan hutang kad kreditnya. Nasib baik masih layak..Kalau tidak, *sigh*. Adik saya juga mempunyai seorang rakan yang memiliki semua jenama kad kredit. You name it! Last2 suaminya terpaksa meminjam untuk membantu isterinya dari dikenakan tindakan mahkamah. Nasiblah dia ada suami mithali kan..

Kalaulah anda salah seorang yang memiliki kad kredit melebihi 2 keping, saya sarankan anda untuk memotong kad yang lain. Percayalah..ia sangat berbaloi! 

KETIGA: KURANGKAN HUTANG ANDA : Jika anda mendapat durian runtuh seperti bonus tahunan syarikat atau tetiba ada orang tersilap masukkan wang ke dalam akaun anda, maka dinasihatkan agar anda menggunakan separuh wang itu untuk membayar hutang kad kredit. Lagi cepat hutang langsai, lagi tenang hidup anda.

KELIMA: BUAT BELANJAWAN : Senaraikan dulu semua bayaran2 dan hutang2 yang wajib dibayar pada bulan itu. Bayar dulu SEMUA hutang dan perbelanjaan sebelum anda membelanjakan wang itu untuk perkara lain. Senaraikan barang2 yang ingin dibeli dan rekodkan perbelanjaan anda. Semua rekod ini penting agar anda boleh menilai semula tabiat perbelanjaan anda sekaligus mengambil langkah pemulihan untuk menangani defisit.

KEENAM : MULAKAN SIMPANAN ANDA:  Ingat masa depan..orang yang makan gaji cenderung untuk membelanjakan semua wangnya dan bertahan hanya untuk menunggu pay day yang seterusnya. Lantaran itu bila anda yang bekerja makan gaji berbaris di pejabat pos untuk mengorek sisa2 simpanan yang ada di dalam ASB (borang merah), makcik2 yang selalu jual kuih kat gerai2 berbaris dengan borang biru (deposit wang). Mind set makcik2 tu, rezeki yang ada harus disimpan sebaik2nya kerana esok lusa belum tentu dapat lagi. Tapi orang makan gaji (terutamanya kakitangan kerajaan) sentiasa yakin bahawa tiap2 bulan rezeki tetap akan mashyuk...Last2 duit makcik2 berkoyan2, duit anda juga yang maintain 'slim'. Renung2kan lah...

p/s : Actually ayat dalam majalah tu taklah sesempoi ayat2 kat atas. Yang kat atas tu telah saya ejes mengikut kefahaman sendiri tapi isi dan maksudnya masih sama...

YANG NI SAYA COPY 100% DARI MAJALAH, KECUALI AYAT DALAM BRACKET TU : Beringat sebelum anda terjebak dalam hutang (Dah terjebak pun..hua hua hua..). Berbelanjalah mengikut kemampuan bukan kemahuan (kalau tak mampu beli handbag Bonia, beli saja handbag Alain Delon..). Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna lagi (Better late than never). Perubahan adalah bermula daripada diri anda semua (SOKONG!).

3 comments:

tehr said...

hutang van dah selesai
tinggl lagi pinjaman perumahan dengan kancil

tak mahu gali lubang baru untuk tutup lubang lama

Kyuubi_85 said...

bagus ni maklumat :)

windi said...

tehr : hari ni pay day..saya pun nak settle apa2 yg fatut.


kyuubi: kemahiran hidup..

Related Posts with Thumbnails