CHECK IT OUT!

Monday, March 9, 2009

Pelancaran album Stacy af6 hambar....



Saya memang fanatik dengan artis yang datang dari negeri di bawah bayu kerana saya percaya orang-orang Sabah memang berbakat cuma mereka umpama Permata Pink panther yang menjadi buruan jutaan pencinta permata kerana keunikan dan kecantikannya (filem Pink Panther) tetapi tidak berpeluang meunjukkan kilauannya kerana pusat rakaman dan hiburan terletak nun jauh di semenanjung. Justeru kejayaan Stacy menjadi juara AF6 sangat mengujakan malahan saya pernah memberitahu suami, jika album Stacy dipasarkan nanti saya akan membelinya sebagai tanda sokongan kepada artis dari negeri Sabah yang tercinta.

Rentetan itu saya dengan terujanya mengajak suami dan anak-anak untuk menyaksikan pelancaran album Stacy Af6 yang bertempat di centre atrium 1 Borneo pada 8 mac 2009 jam 2.00 ptg bersamaan hari ahad (Kelmarin). Dibawah ialah detik2 penantian dan situasi semasa menyaksikan dengan mata kepala sendiri majlis pelancaran album Stacy AF6.

1.30 pm - Terpacak di tingkat 1 berhadapan pentas utama. Kami sengaja memilih posisi yang 'ngam-ngam' depan pentas. Berbaris anak beranak. Saya, Ecad(6 tahun), Yasmin(3 tahun) dan suami (36 tahun..he he he..).

1.45 - Mula teruja kerana 15 minit lagi stacy akan muncul. Ecad berkata "mama, Stacy pun ada di sini ka? Ingatkan di TV saja"

1.50 - Pengacara (yang selekeh..seluar jeans lusuh, rambut panjang, baju T Shirt lusuh, topi kusam dan berpeluh-peluh. Masa tu I harap bukan dia mengacarakan pelancaran album Stacy nanti. Kalau dia pun, harap-harap dia tukar baju) mempersilakan Nuri (artis Sabah kunun..I tak kenal lah) untuk menyanyikan lagu SEKSIS. Suara boleh tahan tapi dressing dia tak cantik. Seluar mcm org pegi snorkeling (melekat di badan) tapi baju pula longgar. Sudahla dia pendek. Orang Dusun bilang 'tidak serupai'.

1.55 - Abang Stacy Cham naik ke pentas menyanyikan lagu Inggeris dan lagu Adam AF2. Boleh tahan suara dia. Menari pun OK. Baju? Ok jugalah. Ngam dengan imej. Masa tu I terfikir juga alangkah bagusnya kalau ada teropong. Bleh tengok dengan jelas muka abang stacy.

2.00 - Pengacara mengumumkan acara akan bermula jam 2.30 petang. Ah? Setengah jam lagi? Sudahlah kaki I mau kebas dah. Ecad mula buat hal. Buka kasutlah, mahu kencinglah, laparlah. Yasmin pula mula sudah menangis2. Rimas agaknya dikelilingi orang ramai. Tapi husband saya tak mahu berganjak. Takut nanti posisi kami yang strategik tu di ambil orang.

2.30 - Kaki I start sudah mau sengal2. Kepala pening-pening lalat. Rasa geram sikit sebab janji jam 2.00 pm. Alih2 2.30 ptg pula start. I pujuk hati "Sabar..ini bukannya mesyuarat mau telampau punctual. Mesti on da way sudah diorang nih"

2.40 - Tan Sri Bernard Dompok datang untuk melancarkan album Stacy. Aii? tak nampak pun batang hidung Stacy. Freddie Fernandez pun tiada. Tiada sorang pun orang Astro yang 'fofular' berkeliaran di majlis tu. Ada kut tapi saya yang tak kenal. Tapi frust juga sebab pengacaranya masih 'uncle selekeh' tadi tu. Mungkin konsep Majlis ni santai n selekeh kut...

2.45 - Pengacara menjemput wakil maestro talent untuk berucap. Bukan freddie tapi sebangsa kut..Husband saya cakap,'adik Freddie Fernandez kali tu'. Wakil Freddie cakap, Freddie kirim salam ngan orang Sabah. Dia tak dapat datang. Ada Mesyuarat kunun. Phek !! I tak percayalah..takkan mesyuarat lebih penting dari Event? Mengaku jelah " Dia malas datang".

2.50 - Tan Sri Bernard Dompok bagi ucapan. Mula2 I teruja dengan suaranya yang garau macho macam suara Francis Fahir. Tapi bila dia start berucap dalam bahasa Inggeris, saya naik cuak. Takkan dia tidak perasan muka-muka yang bertenggek menyaksikan pelancaran album tu majoriti muka tempatan. Lagi afdal jika dia menggunakan bahasa Kadazan Dusun sedikit atau gunakan full BM. Lagi "mesraaa..." kata BOB af2. Tapi tabik juga pada Tan Sri Bernard sebab beliau ni lah yang mensponsor pelancaran album sulung Stacy di Sabah.

3.00 - Tan Sri Bernard n 'adik' Freddie fernandez berdiri atas pentas untuk melancarkan album Stacy. Diorang mau tarik sudah tu kain merah yang menutup replika album stacy. Saya cakap (dengan geram) pada suami " Apa punya pelancaran ni? Takkan buat pelancaran album tapi artisnya belum muncul pun! Mana Stacy ni?"

3.05 - Tan Sri menyelak separuh kain merah itu tapi terhenti bila 'uncle selekeh' tiba-tiba berkata 'nanti dulu!' Rupanya majlis hampir tertinggal satu step iaitu mengeluarkan Stacy dari 'tapukannya'. Hati saya yang mula suam-suam kuku pada mulanya sejuk serta merta bila Stacy diiringi keluar dari bilik kecil dibelakang dan naik ke atas pentas. Senyum2 Stacy diiringi penari berpakaian tradisional dusun. Macam pengantin baru. Tapi?....ish ish ish....What on earth is she wearing??? Baju hitam 100%, lengan baju pendek sehingga menampakkan parut jarum BCG. Itu boleh dimaafkan tapi..aarkh..ropolnya? macam ropol baju badut di bahagian leher...atau..macam compressor enjin kereta! Lepas tu seluarnya ala-ala sinbad... Rambut? mengurai kebelakang dengan jambul lurus di depan. Bagus lagi dia recycle baju dia masa AJL dulu tu. She is prettier than what she had shown herself yesterday.

3.20 - Teruja untuk melihat persembahan Stacy depan mata. Selepas Tan Sri duduk di kerusi VIP, tup2 acara mengagihkan cenderahati pada pihak2 yang berjasa kepada pelancaran album Stacy lah pulok! Lama lagi tu. Lebih kurang 10 minit. Boring siot Woi! Baru yang kena panggil naik pentas ambil cenderahati tu berlenggang lagi. Sudahlah orang ramai terpacak dari jam 1.30 lagi.

3.30 - Nasib baik dah selesai pengagihan cenderahati.. Apa lagi Stacy..Cepatlah hiburkan penonton yang dah sengal tulang kering ni. Baru Stacy macam mau ready2 ambil step tengah pentas untuk menyanyi, tetiba 'uncle selekeh' suruh turun pentas. Hoi..ape nih? Rupanya ada sorang pompuan bernama XYZ (I tak dengar dan tak peduli dah namanya sapa) disuruh menyanyi. Lagu apa? Saya tak ingat sebab rasanya berasap dah kepala ni. saya terus keluar dari celah2 orang ramai. Geram sangat dah. Saya lihat ada lebih kurang 30 orang disekitar saya juga buat tindakan serupa. Lagipun kaki saya harus digerakkan (berjalan) untuk mengelakkan 'cramp'. Kebetulan Ecad merengek minta dibawakan ke tandas. Yasmin pula berlari ke sana-kemari tanpa arah tujuan.

3.40 - Stacy muncul dipentas menyanyikan lagu AKU STACY yang fofular tuh. Saya cuba menyelit untuk menonton tapi susah juga. Ramai sungguh manusia. Last2 jumpa satu tempat berdekatan Beauty Credit shop yang menjual produk Korea. Dapatlah saya menonton Stacy dengan clear. Ecad pun teruja sebab dapat melihat Stacy menerusi celah-celah kangkang penonton. Nasib dindingnya cermin.

3.50 - Acara bersama penonton. Klise! 5 orang penonton secara berganti2 di suruh naik kepentas dan berlakon memujuk Stacy. Lagu iringan, Kuch2 hota hei. Audio pun hampeh. Suara Stacy dan 'uncle selekeh' berdengung-dengung. Tak taulah apa yang mereka katakan. Tak jelas. Bagi saya, tak perlulah acara bersama penonton ni dibuat sebab orang datang hanya untuk melihat persembahan Stacy yang mantop dan melihat pelancaran album sulung yang dinanti2 hampir setahun. Kalau best acara bersama penonton tu takpa juga. Sekadar berlakon memujuk Stacy dengan latar muzik kuch2 hota hai...bagus tak payah. Kalau latarnya lagu2 Stacy seperti Aku Stacy atau Gagap atau lagu yang pernah dinyanyikan di AF dulu ok juga. Ini...Kuch2 Hota hai, takda kaitan dgn Stacy. Ntahlah..tak sangka artis under maestro talent boleh diraikan sesimple ini.

4.00 - Stacy menyanyikan lagu terbaru dari album sulungnya. Saya cuba menghayati bait-bait lagu dan menikmati melodinya. Tapi....walaupun saya peminat Stacy, saya tak boleh menipu diri sendiri dan memaksa diri untuk mengatakan lagu baru Stacy itu sedap. Hakikatnya, kedua-dua lagu baru yang didendangkan oleh empunya lagu adalah biasa-biasa saja. Harap-harap lagu lain yang terkandung dalam album stacy ini ada yang sedap. Malah semasa menyanyikan lagu barunya ada ketika Stacy terkucil. Ish ish ish...Why oh why...

4.20 - sebagai penutup stacy menyanyikan lagu 'fofularnya' gagap. Finally, ssaya dapat juga menyaksikan kehebatan Stacy. Penari2 sudah bersedia dibelakang Stacy. Bila start saja, orang pun bertepuk gemuruh. Namun, apa yang dapat saya perhatikan, persembahan Stacy kureng power dan lontaran vokalnya kurang mantap. Bukan kerana dia tidak mampu tapi entah apa yang menganggu fikirannya sehingga auranya seolah kureng... penari2 yang mengiringi pun nampak seperti ingat-ingat lupa step tarian. Ada yang terdulu ada yang terkemudian. yang sorang angkat tangan, yang sorang lagi melompat. Ish..ish..ish..tak synchronize nye...tak best bah kalau penari tak serentak nih. Macam main2 jak.. walhal selain tag 'alamak terlebih sudah', Stacy terkenal kerana persembahan yang mantap dan suara yang power. Tan Sri Bernard pun macam tak terhibur sangat. Riak wajahnya biasa-biasa saja. Macam muka orang menghadiri mesyuarat hujung tahun.

4.30 - Akhirnya tamat juga majlis ini. Belum pun Stacy menghabiskan lagu gagap, ramai penonton yang mula angkat kaki. Mungkin agak kecewa dengan Majlis yang simple dan hambar itu.

Tidak ada apa-apa yang membuatkan saya terkenang-kenang atau tersenyum2 sepanjang perjalanan pulang. Oleh kerana tidak puas hati dengan hiburan di 1 Borneo itu, kami berpusing ke Centre Point dan menonton wayang street Fighter. Nasib baik filem itu agak menarik jalan ceritanya walaupun nampak sangat filem itu filem bajet rendah. Tapi takpalah..Boleh lah..lagipun saya sempat terserempak dengan Yoyo (adik saya yang bertugas di SK Garau, Kudat) dan housematenya yang turut menonton filem Street Fighter. Pada jam 9.30 malam, kami keluar dari Centre Point dan pulang ke rumah. Pada jam 11.00 malam kami sampai ke rumah dan trus landing time... Adapun, melodi 'goruk' anak beranak ini bersahut-sahutan hingga ke pagi....



4 comments:

Kaimun AL said...

Hai Cikgu Windi, comostas! Saya pun minat juga sama si Stacy. Kenal tak dengan pemenang ke 3 Raja Lawak musim ke 3, Amir pemuda dari Kelantan? Dia tu peminat Stacy juga tau. Sehingga dialog persembahan lawaknya pun asyik2 sebut Stacy saja. Penonton yang tak rasa nak gelak pun boleh tergelak bila dia sebut Stacy. Mungkin kerana saiz dorang yang agak2 sama ngkali, hehe...

windi said...

yakah..sibuk kuliah hujg minggu lah.. i tak mengikuti perkmbgn raja lawak. tapi i tau amir tu kecik orangnya..ada nampak sekali tu.

Anonymous said...

hati2 dgn perkataan "landing time" hehe

Who am I? said...

Pergh...stacy lagi...x minat la..puih..org sbah jujur la dri kotak hati ni...mmg campin2 nanyi..tp..berfaedah ke AF ni? aku muak + mual nak tengok AF..sume nanyi..petua bgn subuh hafal lagu..x bodo ke..kan bgs bgn subuh semayang..korang penah nmpk dorang aktiviti ke surau?semayang?x kan..kalu time mkn..ape lg..kebas je la...tp kalu time nak buat show..bukan main panjang doa..#@%#^%&..<< (=_=")

Related Posts with Thumbnails